Update on Capital One’s Nottingham HQ redesign as new cafe planned

The redesign of a major corporation’s downtown headquarters has been updated to include a proposal for a new cafe. Plans to extend the roof of Capital One’s Station Street headquarters, which would create new events and green spaces, were approved by Nottingham City Council on December 22.

But a new proposal has now been submitted for an internal cafe and service space to operate between the approved stair cores and to provide a permanent canopy in place of the tensile structures which were previously approved. The former application focused on converting the rooftops of the company’s Trent House building into an event terrace.

In addition to the cafe now planned, previous plans will provide a venue for the company’s 1,400 employees based at Trent House to enjoy new hospitality and outdoor events on the existing rooftops. The developers also claim that a “green wall” and new plantings will improve local biodiversity and “illustrate the importance of investing in a landscape within the city limits”.

Read more: Roof extension plans revealed for Capital One‘s Nottingham headquarters

The view from the rooftop has been described by planners as “superb”, offering panoramic views. Internally, the project includes the repurposing of an existing area on the second floor into a small conference room with a serviced social area by the new coffee.

A planning document, included in a planning application submitted to make the initial changes, said “the project will transform two existing unused rooftop areas into green and inspiring outdoor spaces.” Activity in varying weather conditions is encouraged with large, custom-made canopy structures.

The new planning application, filed for the cafe on March 7, stated: “The client has requested a change to the approved design, to incorporate an internal cafe and service space between the two approved stair cores, and to provide a permanent canopy instead of the tensile wing structures previously submitted.” The application is currently pending consideration by Nottingham City Council.